Hej kochani!
Co u was? Czujecie już ten klimat świąteczny..? Ja osobiście nie bardzo, bo brakuje mi
tego śniegu.:( Ale mam nadzieję że za niedługo spadnie w moim regionie :)
Tak jak obiecałam, w dzisiejszym poście będą przepisy na święta.. :)
ZACZYNAMY:
1)
PIEROGI RUSKIE
Składniki:
- 3/4 kg maki pszennej
- ok szkl. letniej wody
- Farsz
- 40 dag białego sera
- 1- 1,2 kg ziemniaków
- 3 średnie cebule
- 4 łyżki margaryny
- sól i pieprz
- ew. łyżka "Jarzynki"
- Dodatkowo 2 łyżki oleju do gotowania pierogów
Przygotowanie:
Ciasto
Z mąki i wody zagniatamy elastyczne, niezbyt twarde ciasto. Dzielimy je na kilka części. Każdą z nich wałkujemy na blacie posypywanym mąką. Z powstałych placków specjalną maszynką lub szklanką wycinamy kółka.
Na środek każdego kółka nakładamy farsz i zlepiamy końce ciasta.
Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem oleju. Wody do garnka dajemy tyle, żeby pierogi swobodnie pływały. Po wypłynięciu ich na górę gotujemy jeszcze ok 3 min. Gotowe pierogi wyciągamy na talerz. Jeżeli chcemy przetrzymać je dłużej, żeby się nie skleiły zaraz z wrzątku wkładamy je do garnka z zimną wodą i trzymamy w nim 1 minutę. Po tym czasie wykładamy na talerz.
Pierogi można podać z barszczem lub smażoną cebulą.
Na środek każdego kółka nakładamy farsz i zlepiamy końce ciasta.
Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem oleju. Wody do garnka dajemy tyle, żeby pierogi swobodnie pływały. Po wypłynięciu ich na górę gotujemy jeszcze ok 3 min. Gotowe pierogi wyciągamy na talerz. Jeżeli chcemy przetrzymać je dłużej, żeby się nie skleiły zaraz z wrzątku wkładamy je do garnka z zimną wodą i trzymamy w nim 1 minutę. Po tym czasie wykładamy na talerz.
Pierogi można podać z barszczem lub smażoną cebulą.
Farsz
Obrane ziemniaki gotujemy. Tłuczemy je bardzo dokładnie. Do ziemniaków dodajemy biały ser i podsmażoną na margarynie cebulę oraz przyprawy do smaku. Łączymy składniki na dość jednolitą masę.< Ja nie mielę składników, ponieważ nadzienie robi się papkowate>
Obrane ziemniaki gotujemy. Tłuczemy je bardzo dokładnie. Do ziemniaków dodajemy biały ser i podsmażoną na margarynie cebulę oraz przyprawy do smaku. Łączymy składniki na dość jednolitą masę.< Ja nie mielę składników, ponieważ nadzienie robi się papkowate>
2)
PIERNIKI ŚWIĄTECZNE
Składniki:
- 50 dag mąki;
- 3 łyżki miodu;
- 2 jajka;
- 10 dag masła;
- 10 dag cukru;
- 3 łyżki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 lyzki kakao
Przygotowanie:
Masło podgrzać z miodem, cukrem i przyprawą do pierników , a następnie ostudzić. Wymieszać z przesianą mąką, sodą, kakao i proszkiem do pieczenia. Wyrobić z tego jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać ciasteczka. Ciasteczka piec ok. 15 min w 180 stopniach. Wystudzone warto polukrować.
Dziękuje kochani za dziś! :* Mam nadzieję że wykorzystacie jakoś te przepisy :) Przepis na pierogi mam od mojej babci, w tamtym roku na święta właśnie je robiłyśmy i były ideolo!! :)
Co do pierniczków, przepis akurat jest od cioci :) Za niedługo znów będziemy robić! <3
Jedną z najważniejszych pytań które chciałam zostawić na koniec to "Czy obchodzicie Mikołajki?" Ja osobiście nie :D ale szanuje jeśli ktoś to obchodzi. Dostaliście od Mikołaja wczoraj coś na co czekaliście, coś wymarzonego ? :))
Piszcie w komentarzach, chętnie was wysłucham! To tyle na dziś :)
Do zobaczenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz